Consuma vitamine pe timp de iarna!

Iarna este fără îndoială un anotimp care aduce fericire și există multe motive pentru a iubi anotimpul, inclusiv zăpada, o cană de ceai cald și satisfacția de a vă bucura de vacanțe alături de familie și prieteni. Cu toate acestea, împreună cu toată distracția care vine odată cu iarna, vin și câteva dezavantaje. Cu cât expunerea la lumina soarelui este mai mică pe măsură ce zilele devin mai scurte, temperatura rece ne ține departe de activitățile noastre în aer liber, pielea uscată, avem tot mai puține variante de a obține produse proaspet, apare senzația regulată de lipsă de energie, inflamația articulațiilor și durere sau gripă sezonieră.

Ce este de facut?

Pe langa să petrecem cât de mult timp in aer liber și de a rămâne activi din punct de vedere fizic, este posibil să fim nevoiți să ne concentrăm atenția asupra obținerii unor vitamine și minerale specifice care ne-ar putea ajuta să trecem peste iarnă, deoarece multe dintre afecțiunile obișnuite pe care le întampinam în timpul iernii ca urmare a deficiențelor de minerale și vitamine. Acesta este motivul principal pentru care este posibil să aveți nevoie să regânditi lista de cumpărături pe măsură ce iarna se apropie și să vă aprovizionați cămara cu mai multe alimente și suplimente bogate în vitamine și minerale.

Vitamine si minerale

De ce ai nevoie de vitamine pentru iarnă?

Vitaminele și mineralele sunt substanțe nutritive esențiale necesare organismului pentru o functionare optimă și pentru a ne menține sănătoși. Aceste substanțe nutritive sunt necesare în cantități relativ mici, ele sunt foarte importante pentru a ne asigura că rămânem sănătoși și că ducem o viață fără boală.  Este important să obțineți acești nutrienți pe tot parcursul anului, este mai important în sezonul de iarnă, deoarece corpul este supus unui stres mai mare în acest sezon, ceea ce îl face mai sensibil la răceli, gripă și alte probleme de sănătate.

Deși putem obține aceste substanțe nutritive esențiale din alimentele noastre, care este, desigur, cel mai bun mod de a le obține, este posibil ca unele persoane să fie nevoite să ia suplimente pentru a se asigura că primesc suficient, mai ales în timpul sezonului rece.

Mai jos sunt câteva dintre vitaminele și mineralele de care trebuie sa țineți cont mai ales in sezonul rece:

  • Vitamina C este una dintre vitaminele majore de care veți avea nevoie pentru sezonul de iarnă. Vă ajută să oferiți suficientă protecție prin stimularea sistemului imunitar, prin urmare, vă ajută să luptați în mod corespunzător împotriva răcelii și gripei. De asemenea, ajută la menținerea sanatații oaselor, detoxifiază corpul, hrănește pielea și îmbunătățește vindecarea rănilor în timpul sezonului. Sursa principală a acestei vitamine o puteți regasi in legumele și fructele proaspete. Aceste alimente sunt relativ rare în timpul iernii și, prin urmare, poate fi necesar să luați un supliment de vitamina C pentru a compensa.

    Principalele surse includ cartofii, legume cu frunze închise, roșii, ardei, citrice, kiwi, afine, broccoli, căpșuni și multe alte fructe și legume.

  • Obținem vitamina D din expunerea la lumina soarelui. În timpul iernii, devine mai dificil să obțineți suficient din această vitamină pe măsură ce ziua se scurtează și noaptea este mai lungă. Vitamina D este esențială, deoarece ajută la întărirea oaselor și, de asemenea, la absorbția multor produse metabolice, inclusiv calciu și ajută la ținerea depresiei la distanță.Puteți obține această vitamină ieșind când este posibil pentru a va expune la soare timp de cel puțin 15 minute pe parcursul zilei. Puteți obține, de asemenea, vitamina D2 – versiunea sintetică și o puteți include în rutina zilnică. Este adesea inclus în suplimentele de calciu.

    Unele surse alimentare de vitamina D se regăsesc in ouă, lapte, unt, ciuperci, pește gras și ulei de ficat de cod.

  • Vitamina A este importantă pentru repararea țesuturilor și, prin urmare, este importantă pentru dezvoltarea corpului. De asemenea, este benefică pentru întărirea sistemului imunitar și ajută la menținerea vederii in parametrii optimi. Cu excepția cazului în care sunteți gravidă, vitamina A este capabilă să vă redea strălucirea în ochi și să vă facă pielea să strălucească chiar și în timpul iernilor.

    Gălbenușuri de ou, pește gras, morcovi, lapte, roșii, margarină fortificată, ficat, sardinele și heringii, legumele cu frunze verzi, caisele și mango.

  • Vitamina E este un antioxidant esențial care protejează membranele celulare și ajută la menținerea supletei și catifelarea pielii. Sezonul de iarnă tinde să provoace o piele uscată. Poti hidrata pielea amestecând uleiuri precum cel de migdale și avocado în loțiunea ta.

    Principalele surse alimentare de vitamina E sunt nucile și uleiul. Alte surse includ cerealele și legumele cu frunze verzi, cum ar fi broccoli și varză.

  • Fier. Pe lângă faptul că ajută la menținerea sistemului imunitar puternic în sezonul rece și gripal, fierul vă menține și energia ridicată iarna. De asemenea, ajută la transportarea oxigenului în tot corpul și, prin urmare, vă menține organele hrănite corespunzător.

    Alimentele bogate în fier sunt legumele cu frunze închise la culoare, carne de pasăre, fasole, carne roșie, făină, linte, fructe de mare și fructe uscate. Absorbția fierului este, de asemenea, mult îmbunătățită de consumul de vitamina C.

  • Zincul este foarte important pentru a ajuta organismul să lupte împotriva radicalilor liberi și a daunelor acestora. Este un antioxidant care ajută și la repararea țesuturilor, menține echilibrul hormonal, susține sistemul imunitar și ajută digestia. Deficitul de zinc ar putea să vă îmbolnăvească și să vă simțiți obosit mai des în timpul sezonului de iarnă.

    Unele alimente bogate în zinc includ fasole, semințe de dovleac, spanac, nuci, carne de vită și fructe de mare.

  • Folatul și acidul folic. Acesta este un nutrient care se găsește în mod natural în alimente, în timp ce acidul folic este versiunea sintetică a nutrientului doar că nu este la fel de biodisponibil. Indiferent de care decideți să luați, ambii sunt capabili să vă mențină starea de spirit pe o notă înaltă, nu numai in cazul femeilor gravide, ci și în timpul sezonului rece. Acesta este un nutrient perfect pentru a vă ajuta să combateți starea de iarnă.Folatul sau acidul folic sunt, de asemenea, capabili să vă ajute să preveniți bolile de inimă, cancerul, diabetul și susține creșterea sănătoasă a celulelor.

    Alimentele majore bogate în folat sunt avocado, verdeață cu frunze închise la culoare, broccoli, fasole, linte, mazăre, nuci și semințe.

  • Calciu. Iarna vine cu activitati de dat la zăpadă și multe prăjituri! Ei bine, pentru oase și dinți puternici, calciul este esențial. Ajută la protejarea oaselor in eventualitatea micilor accidente sezoniere și păstrează dinții sănătosi in cazul excesului de dulce din timpul sarbătorilor..

    Principalele surse alimentare de calciu: lapte, brânză, boabe de soia, tofu, legume cu frunze verzi, broccoli și spanac.

  • Seleniul. Este un mineral esențial care face parte din enzimele implicate în apărarea organismului împotriva deteriorării. Este deosebit de important pentru întărirea sistemului imunitar și protejarea prostatei.

    Principalele surse alimentare de seleniu: carne, cereale, nuci de Brazilia și pește.