Cu siguranță te-ai întrebat până acum de ce este bun sportul și de ce toată lumea îți recomandă cu insistență să faci mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi. Sau de ce e bine să dormi cel puțin 8 ore pe noapte, pentru a fi în formă maximă. Ei bine, pentru că somnul, sportul și starea de bine sunt strâns legate între ele. Cam la fel de strâns precum apa și mâncarea de care ai nevoie pentru a supraviețui.

Citește în continuare despre importanța somnului pentru sănătate, beneficiile exercițiilor fizice asupra organismului și convinge-te de ce sportul este sănătos nu doar pentru corp, ci și pentru psihic:

Beneficiile somnului pentru sănătate:

Pe cât de important este să mănânci sănătos și să faci mișcare zilnic, pe atât de esențial este și să dormi bine noaptea. Iată ce beneficii are somnul pentru sănătatea generală:

  • Te ajută să-ți menții greutatea corporală ideală. Problemele cu somnul au fost asociate frecvent cu o greutate mai mare.

  • Creierul se reface în timpul somnului, așadar, îți vei menține mintea ageră, îmbunătăți concentrarea și productivitatea în ziua următoare.

  • Nu doar creierul, ci întregul organism se reface pe timpul somnului, iar sănătatea cardiacă este astfel sporită.

  • Somnul reduce inflamația din organism.

  • Când dormi bine, te încarci cu energie pozitivă și reușești să îndeplinești mai multe dintre lucrurile pe care ți le dorești.

  • Trăiești mai mult. Da, ai citit bine!

Cu toate acestea, nu de puține ori auzim persoane din jurul nostru afirmând că au probleme cu somnul. De ce?

Blog

Tulburări de somn – cauze și soluții

Fiecare persoană este datoare să descopere propriile cauze pentru care nu pot dormi bine noaptea. Acestea pot fi de natură medicală, psihologică sau fiziologică. Cele mai des întâlnite „obstacole” care stau în calea unui somn de calitate sunt:

  • Alegerile alimentare nepotrivite;
  • Stilul de viață sedentar;
  • Înaintarea în vârstă;
  • Consumul ridicat de cofeină;
  • Prea multă agitație înainte de culcare (vizionat TV, jocuri video);
  • Cauze medicale: stres, îngrijorări, insomnie, apnee în somn, sindromul picioarelor neliniștite.

Dacă în cazul tău nu este vorba despre o condiție medicală ce necesită atenție sporită, iar factorii care te împiedică să dormi țin mai mult de stilul de viață, avem vești bune: îți poți îmbunătăți calitatea somnului cu doar câteva eforturi din partea ta: fii mai atent la alimentație și fii activ în fiecare zi. Trebuie doar să lucrezi puțin mai mult asupra motivației și cu siguranță îți va ieși!

Cum te ajută sportul să dormi mai bine

 

Când ai grijă de tine, te hrănești corespunzător și ești activ în timpul zilei, nu numai că vei avea o bună dispoziție de invidiat, dar vei dormi și mai bine noaptea. Sunt suficiente dovezi științifice care să confirme faptul că exercițiile fizice contribuie la un somn mai sănătos și mai odihnitor.

Așadar, ia-ți cel puțin 30 de minute în fiecare zi pentru mișcare și bucură-te de beneficiile sportului, cum ar fi:

  • Îmbunătățirea calității somnului. Activitatea fizică mărește timpul petrecut în etapa de somn adânc, care îți revitaliezază întregul organism. Somnul adânc stimulează imunitatea, este bun pentru sănătatea cardiacă și ajută în gestionarea anxietății și a stresului.

  • Creșterea duratei de odihnă nocturnă. Când ești activ în timpul zilei, consumi mai multă energie, iar spre final de zi, te simți mai obosit și deci, mai pregătit să dormi.

  • Ameliorarea stresului și anxietății. Dacă grijile sunt cele care te țin treaz noaptea, le poți spune „la revedere” cu câteva exerciții bine alese. Exercițiile fizice ale minții, precum yoga, pot ajuta la calmarea sistemului nervos parasimpatic și îți pot induce o stare de relaxare. Întinderile ajută la scăderea nivelului de cortizol și reducerea tensiunii arteriale. De asemenea, îmbunătățesc și starea de spirit.

  • Combaterea insomniilor și a altor tulburări de somn. Suficiente dovezi științifice arată că exercițiile fizice pot fi o terapie naturală eficientă împotriva insomniei. Exercițiile aerobice în special, pot fi de mare ajutor.

Exerciții fizice care te ajută să dormi mai bine

Nu există exercițiul perfect care să-ți garanteze un somn mai odihnitor. Orice tip de mișcare este benefică. Dar cercetările științifice au arătat că următoarele 3 tipuri de exerciții ajută oamenii să doarmă mai bine:

  • Antrenamentele de forță. Altfel spus, dacă vrei să faci mușchi, îți îmbunătățești și calitatea somnului – adormi mai repede și te trezești mai rar pe timpul nopții. Exercițiile cu greutăți, genuflexiunile, ridicările, presele pentru umeri, toate acestea sunt numai bune de încercat.

  • Exerciții cardio sau aerobice. Alergarea, mersul rapid, ciclismul și înotul, cu alte cuvinte exercițiile care măresc ritmul cardiac îmbunătățesc și somnul.

  • Yoga. Posturile și întinderile relaxante din yoga, exercițiile de respirație pot fi utile atunci când ai probleme cu somnul.

Sperăm că te-am convins de importanța sportului pentru psihic, organism dar și un somn mai odihnitor. Reține că nu există o soluție magică ce-ți va rezolva instant problemele cu somnul. Dar cu cât mai repede îți construiești și respecți o rutină de sport, cu atât mai mulțumit vei fi atunci când vei începe să observi și să simți beneficiile.

Știi cum se spune, încet și constant se câștigă cursa. Chiar și cea care duce la un somn mai odihnitor!