Un prim pas în deprinderea unui stil de viață sănătos, ia-ți pauza de pranz!

 

Obiceiul de a mânca pe birou trebuie să înceteze! Privește-te puțin și întreabă-te, de ce nu îmi ofer dreptul de a mânca un prânz normal?

Un prim demers în a duce un stil de viață sănătos este să îți permiți să iei pauza de prânz, un prim moment în care să te deconectezi de la stresul cotidian.

Ochii au nevoie de o pauză de la ecranul calculatorului, picioarele și spatele au nevoie să fie puțin întinse, corpurile noastre au nevoie de energie pentru a putea trece peste cele 5-6 ore rămase până la terminarea programului. Și cel mai mult, creierul nostru are nevoie de o bine meritată pauză.

De cele mai multe ori ne ghidăm după premisa că trebuie să mâncăm ceva și ajungem ori să mâncăm fast food, ori să servim o salată „pe calculator”.

Specialiștii în nutriție ne avertizează despre efectele negative ale mâncatului pe birou. În momentul în care mănânci și întreprinzi și alte acțiuni, creierul nu procesează doar acțiunea de a mânca, se poate să îți comande că s-a săturat, iar după 30-60 de minute să te regăseșți servind o gustare care pe deasupra nici nu este sănătoasă. Corpul și mintea noastră necesită o mică pauză pe parcursul unei zile de lucru.

În momentul în care alegem să ne luăm pauză de prânz, vom deveni mai organizați, vom fi mai atenți la ceea ce mâncăm, așadar stilul nostru de viață devine unul mai sănătos.

Pauza de pranz

Iată câteva motive pentru care nu ar trebui să mâncăm pe birou, în fața calculatorului:

 

  • Este posibil să mănânci mai mult decât trebuie

    Studiile arată că dacă mâncăm în făță televizorului sau în timp ce lucrăm pe calculator, suntem distrași și vom mânca mai mult.

    Încearcă să mănânci fără a te uită la TV sau a sta în fața calculatorului, vei vedea că mâncarea are un alt gust și te vei simți satul mult mai repede.

  • Ai nevoie de o “pauză la creier”

    Pauză de masă este o oportunitate de a-i da creierului o pauză astfel încât să îți poți reseta mintea.

    Încearcă în fiecare zi să iei o pauză de birou și vei vedea starea de bine ce ți-o va da creierul.

  • Lipsa varietății și a mâncării de proastă calitate

    Mâncând pe birou te poate conduce să consumi mâncare de proastă calitate, procesată, de tip fast food.

    Încearcă să îți pregăteșți prânzul de acasă, chiar dacă prepari o salată cu puiul rămas de la cină. Efectele mâncării variate și sănătoase se vor simți în organism.

  • Stai nemișcat pentru prea mult timp

    În zilele noastre, ne petrecem aproape întreagă zi așezați, pe scaunul de la birou, pe scaunul mașinii, pe scaun servind cină sau pe canapea, în fața televizorului. Stând o perioada lungă așezați ne vom simți fără energie și vom arde foarte puține calorii.

    Încearcă să profiți de pauză de masă și după ce ai terminat de servit prânzul, fă câteva ture în jurul clădirii sau în cel mai apropiat parc.

  • Nu mai socializezi

    Petrecându-ți pauză de masă în fața calculatorului, pierzi posibilitatea de a socializa și cu alți oameni ceea ce poate avea un impact major asupra fericirii și productivității tale.

    Încearcă să te întâlneșți cu prietenii sau colegii în pauză de masă, discutând pe subiecte ce nu au legătură cu job-ul, astfel te deconectezi și îți reduci considerabil nivelul de stres.

  • Ai nevoie de lumina soarelui

    Lipsa de lumina/soare reduce nivelul vitaminei D naturale din corp și îl face mai slab.

    Încearcă să mergi afară în pauză de prânz, soarele are un aport semnificativ în starea de bine generală.

Înainte de orice pretenții legate de sănătate, mâncatul în fața calculatorului este un semn al respectului cu care te tratezi.

Dată viitoare când mănânci, te rog să îți pui una dintre aceste întrebări, cea cu care rezonezi mai mult: mă respect mâncând acest aliment? mă onorează locul în care iau masă? mă ajută acest meniu? mă îngrijesc cu adevărat mâncând acest produs?

Să îți schimbi obiceiul de a mânca pe birou poate fi greu de realizat, dar încearcă în fiecare zi să schimbi câte ceva, cu pași mărunți spre un stil de viață activ și sănătos.

Viață ta nu începe și nu se termină la birou!