Relaxarea creierului

Imagineaza-ti urmatorul scenariu: te gasesti in fata faptului ca lucrezi de acasa in aceasta perioada, iar in ultimele 3 zile ai lucrat peste 42 de ore, concentrat in fata calculatorului, ridicandu-te de foarte putine ori. Pentru a incerca sa echilibrezi putin situatia, ai incercat totusi sa dormi 8h/zi, sa mananci cat de cat sanatos, dar totusi iti pierzi concentrarea, simti o oboseala cronica insotita de stari de ameteala. Este momentul in care trebuie sa decizi, continui in stilul acesta, te epuizezi si mai mult ca sigur ajungi la spital sau te opresti, iti iei o PAUZA?!

Din punct de vedere social/cultural, ne-am obisnuit cu era milenara, era tehnologiei si a vitezei. In momentul in care reusit sa ne rupem din fata calculatorului, ne surprindem la dus ascultand potcast-uri, stand in canapea si scroll-uind instagramul sau alergand cu castile in urechi participand la webinarii. Ceea ce nu mai facem noi este sa stam, sa visam cu ochii deschisi si sa nu facem nimic.

Este ceea ce numim „stare de veghe”. Aceasta stare poate fi considerata o perioada de gandire linistita si reflexiva care permite creierului sa ia in cinsiderare si sa proceseze orice apare in mod spontan. Aceasta stare de a te elibera din propriul corp, de listele cu to do si tot ceea ce crezi ca este important, sa ii permiti creierului sa aiba timp sa se gandeasca la ceea ce trebuie procesat sau gandit. O sa observi ca este tot ceea ce nu ii permiteai creierului tau sa faca in momentul in care stateai pe acel scaun, in fata calculatorului.

Relaxarea creierului

In timp ce preocuparile conexe, cum ar fi somnul, atentia, minimalismul, viata lenta si ingrijirea de sine au devenit obsesii contemporane de sanatate, niciuna dintre acestea nu abordeaza in mod specific importanta de a fi treaz si de a dobandi o liniste interioara suprema. Definirea odihnei si stabilirea unor distinctii practice intre odihna, relaxare, trandavie, timp liber, divertisment, distractie si placere este atat de necunoscut, cat si esential, atunci cand o mare parte a zilei sau chiar a vietii, este preluata prin actiuni.

In timpul „odihnei de veghe” puteti intreprinde orice actiune simpla, strangeti hainele de pe uscator, maturati terasa, dar nu va angajati mental cu nimic, nici macar cu muzica( daca esti prezent in melodie, ii vei permite creierului sa proceseze).

Acorda-ti timp!