Varsta, un obstacol?

Cum sa pierzi in greutate dupa varsta de 40 de ani

Auzim tot mai des in ultimul timp, am peste 40 de ani, fac miscare regulat, am o dieta echilibrata, nu mananc deserturi si totusi nu pot scapa de kilogramele in plus.

Daca acest scenariu te descrie si pe tine, nu este doar in mintea ta. Cateodata, pierderea kilogramele in plus dupa o anumita varsta poate deveni un proces greoi, chiar si in cazul persoanelor care nu au avut astfel de probleme si care au avut un stil de viata echilibrat prin dieta si sport. Dupa varsta de 30 de ani, majoritatea oamenilor incep sa piarda din masa musculara in fiecare an. Dar ce legatura are acest aspect cu pierderea in greutate? Cu cat ai mai multa masa musculara, cu atat mai bine iti functioneaza metabolismul. Deci nu este doar perceptia ta, sa pierzi in greutate dupa varsta de 40 de ani este mult mai dificil decat in tinerete. Dar asta nu inseamna ca este imposibil!

Varsta-obstacol

Iti prezentam cateva modalitati de a pierde in greutate dupa varsta de 40 de ani:

1. Regleaza conditiile metabolice si nivelul hormonal

  • Inainte de a incerca altceva, asigurati-va ca nu exista un factor de baza care sa interfereze cu pierderea in greutate, cum ar fi o afectiune tiroidiana. Stiati ca aproape 1 din 5 adulti peste 40 de ani sufera de probleme tiroidiene care pot interfera cu pierderea in greutate? Tiroida este principalul reglator al metabolismului corpului tau, astfel incat o glanda tiroidiana excesiva sau mai putin activa( hiper sau hipotiroidism) poate interfera cu adevarat cu pierderea in greutate. Discutati cu medicul Dvs daca aveti probleme in a scadea in greutate sau prezentati oricare dintre tulburarile tiroidiene:
  • Oboseala excesiva
  • Piele si par uscate
  • Tensiune arteriala crescuta
  • Colesterol crescut

Dezechilibrul hormonal poate influenta, de asemenea, greutatea. Retineti ca premenopauza si alte modificari hormonale pot incepe in jurul varstei de 40 de ani. Dominanta asupra estrogenilor va intrerupe cu siguranta pierderea in greutate, dar si dezechilibrul cortizonului, leptinei si insulinei.

2. Include antrenamentele de forta in programul tau de fitness

Dupa cum spuneam cu cat mai multa masa musculara pe corpul tau, cu atat mai bine functioneaza si metabolismul.

Avand mai multa masa musculara, creste rata metabolica de repaus. Acest lucru va ajuta sa ardeti mai multe calorii in repaus, ceea ce doriti daca vizati pierderea in greutate dupa 40 de ani. Asadar, daca pana acum evitati greutatile, ganterele, halterele, acum este timpul sa va dedicati antrenamentelor de forta. Nu este niciodata prea tarziu sa incluzi in rutina ta de fitness, antrenamente de forta. Apeleaza la serviciile unui Antrenor Personal, acesta iti va creea programe speciale pentru obiectivele tale, te va motiva si monitoriza astfel incat sa le indeplinesti.

3. Incearca antrenamentele de tip HIIT( hight intensity interval training)

High Intensity Interval Training (HIIT) este tipul de antrenament in care depuneti eforturi maxime prin explozii rapide si intense de exercitiu, urmate de perioade scurte de recuperare si este o modalitate excelenta de a scapa de kilogramele in plus. Circuitele de tip HIIT iti tin ritmul cardiac ridicat, te ajuta sa muncesti mai “greu”nu mai “mult”.

Studiile arata ca in cadrul antrenamentelor de tip HIIT, se ard mai multe grasimi decat in cadrul altor tipuri de antrenamente. Un Personal Trainer stie sa imbine antrenamentele de tip HIIT in rutina ta de fitness.

4.Mananca alimente bogate in proteine

A manca bine nu inseamna doar sa nu mananci junk food sau mancaruri procesate. Ci este vorba de a adauga in alimentatia ta, alimente “curate”si sanatoase care pot ajuta cu adevarat in procesul de pierdere in greutate. Grasimile sanatoase, precum uleiul de masline, avocado sau unturile de nuci, iti hranesc corpul in timp ce te simti satul pentru o perioada mai lunga, ceea ce este putin probabil sa mananci excesiv. Adaugarea de surse sanatoase de proteine precum ouale si somonul va va imbunatati alimentatia si va va ajuta sa dezvoltati masa musculara prin antrenamentele de forta. Vi se face foame in timpul zilei? Pastrati un pachet de migdale sau nuci in geanta pentru a servi cate o gustare, oferindu-va satietate, proteine, grasimi si fibre sanatoase.

5. Detoxifica-ti corpul in mod natural

In timp ce unii oameni incearca sa posteasca sau fac detox-uri drastice timp de o saptamana pentru a pierde in greutate, adevarul este ca organismul tau are deja un proces natural de detoxifiere pentru a-ti ajuta controlul greutatii. Trucul pentru acest proces de detox natural este de a adopta obiceiuri sanatoase si consecvente.

Adopta cateva obiceiuri pentru detoxifierea naturala a corpului:

  • Bea suficienta apa, in special apa cu lamaie. Lamaile va alcalinizeaza corpul si contin o fibra solubila numita pectina care ajuta la pierderea in greutate.
  • Adauga alimente fermentate in dieta ta, cum ar fi iaurtul. Acestea echilibreaza bacteriile intestinale ceea ce ajuta procesele naturale de eliminare ale corpului sa functioneze regulat, stimuland sistemul imunitar si chiar sa imbunatateasca starea de spirit.

6. Dormi mai mult

Datorita programului aglomerat si inaintarii in varsta, unele actiuni se intensifica, cum ar fi durerile de spate, simptomele de menopauza precum bufeurile sau insomnia, dar somnul suficient este o componenta esentiala in procesul de pierdere in greutate. Un bun somn de noapte arde de fapt calorii! In plus, studiile arata o legatura puternica intre lipsa somnului si mancatul excesiv in ziua urmatoare. Acest lucru se datoreaza faptului ca anumiti hormoni sunt eliberati excesiv in momentul in care nu dormi suficient, simtindu-te mai infometat, dar mai putin saturat la fiecare masa.

Iata cateva sfaturi pentru obiceiuri sanatoase de somn:

  • Nu consumati alimente grele cu cel putin trei ore inainte de culcare. Limitati-va la o gustare, daca este nevoie, cu cel mult 45 de minute inainte de culcare
  • Evitati sa folositi dispozitive electronice sau sa priviti televizorul cu cel putin o ora inainte de a adormi
  • Reduceti bauturile cofeinizate si cu continut ridicat de glucoza
  • Reglati temperatura din camera in care dormiti. Ar trebui sa fie o temperatura medie, confortabila pentru somn( nu prea cald, dar nici prea rece)
  • Evalueaza-ti salteaua si inlocuieste saltelele vechi, uzate care ofera un suport inadecvat