Spor in timpul sarcinii

Este bine sa fac sport in timpul sarcinii sau dupa ce nasc? Este o intrebare comuna in randul femeilor insarcinate. DA, este raspunsul!

Daca sunteti o femeie insarcinata sau postpartum, activitatea fizica este buna pentru sanatatea Dumneavoastra generala. De exemplu, activitatea fizica de intensitate moderata, cum ar fi mersul rapid sau sesiunile de fitness supravegheate, iti mentine inima si plamanii sanatosi in timpul si dupa sarcina. Activitatea fizica ajuta, de asemenea, la imbunatatirea starii de spirit pe toata durata sarcinii si dupa nastere. Dupa nastere, exercitiile fizice ajuta la mentinerea unei greutati in parametrii normali, iar atunci cand sunt combinate cu consumul de mai putine calorii, ajuta la pierderea in greutate.

Sport in timpul sarcinii

Vorbeste cu medicul tau!

Daca sunteti gravida, cu siguranta va aflati sub ingrijirea unui medic care te monitorizeaza pe tot parcursul sarcinii. Consultati-va medicul daca puteti adapta activitatea fizica in timpul si dupa sarcina.

Femeile insarcinate sau postpartum ar trebui sa faca cel putin 150 de minute( de exemplu, 30 de minute pe zi, 5 zile pe saptamana) de activitate fizica cu intensitate moderata, pe saptamana. Cel mai bine este sa discutati cu o persoana avizata, un Personal Trainer, care va poate crea un program special si va lua in calcul toti factorii si conditia Dumneavoastra.

Este recomandat ca femeile care aveau o activitate fizica intensa inainte de sarcina, sa continue sa faca acest lucru si in timpul sarcinii si chiar dupa( din momentul in care medicul isi da acordul pentru reluarea activitatii sportive).

Mituri despre practicarea sportului in timpul sarcinii:

  • Antrenamentele duc la deshidratare si supra-incalzire corporala.

    Bea suficiente lichide inainte, in timpul si dupa antrenamente. Foloseste haine lejere, din materiale naturale. In zilele calduroase si umede, evitati antrenamentele extenuante in aer liber sau in locuri cu aer conditionat in mod direct. Si amintiti-va, este bine sa transpirati putin. Daca intampimati dificultati de respiratie, durere, ameteli, oboseala sau incapacitatea de a purta o conversatie sunt semne ca este timpul sa incetiniti sau sa va opriti.

  • Exercitiile fizice iti vor creste nivelul de epuizare.

    Poate parea paradoxal, dar sa te odihnesti prea mult si sa duci un stil de viata sedentar, te poate face sa te simti mai obosita, in timp ce miscarea poate contribui la cresterea nivelului de energie. Asadar, daca simtiti nevoia sa dormiti putin dupa antrenament, probabil ca ati lucrat prea mult.

  • Este prea periculos sa ridici greutati.

    Ridicarea de greutati mari poate creste tensiunea arteriala pentru perioade scurte de timp, dar asta nu inseamna ca antrenamentul cu greutati este in afara limitelor. Efectuarea repetarilor multiple cu greutati usoare pana la moderate este perfect sigura si incurajata pentru a ajuta la mentinerea tonusului muscular.

  • Nu poti face miscare cand este recomandat sa stai in pat.

    Este extrem de important sa va flexati muschii in timp ce va aflati pe pat pentru a va mentine forta, asa ca intrebati-va medicul despre exercitiile zilnice, care pot include exercitii de brate, folosirea de greutati mici sau intinderi.

  • Incalzirea inainte de antrenament nu este importanta.

    Deoarece muschii si articulatiile sunt mai predispuse la ranire atunci cand sunt reci, incalzirea lor este deosebit de importanta in orice conditii, dar mai ales in timpul sarcinii, cand accidentarea este ultima complicatie de care aveti nevoie.

    De asemenea, veti dori cateva minute de rapaos dupa orice activitate intense pentru a preveni ametelile, lesinul sau greata. Incetiniti treptat atunci cand incheiati orice antrenament.

  • Doar cursurile de exercitii prenatale sunt sigure pentru femeile gravide.

    Nu doar cursurile avizate in fitness prenatal pot fi accesibile femeilor insarcinate. Anuntati-va antrenorul de indata ce aflati ca sunteti insarcinata pentru a va putea pregati antrenamente dedicate conditiei actuale astfel evitand accidentarile sau orice fel de risc.

  • Nu iti poti lucra abdomenul in timpul sarcinii.

    In primele 12-14 saptamani de sarcina, exercitiile traditionale pentru abdomen sunt sigure de efectuat si o idee buna, avand in vedere ca un set puternic de abdomen este cea mai buna varianta impotriva durerilor de spate. Dupa primul trimestru, intinsul plat pe spate poate determina greutatea determina greutatea uterului sa comprime vasele de sange, restrictionand circulatia catre dumneavoastra si bebelus. Incercati cateva exercitii abdominale modificate pentru femeile insarcinate.