Sport pentru copii

Obiceiurile sănătoase pe care le deprinzi în copilărie tind să rămână cu tine și la maturitate. În calitate de părinte, stă în puterea ta să-i transmiți copilului această lecție valoroasă. Și nu oricum, ci sub formă de joacă, pentru că doar așa descoperă cel mai bine lumea înconjurătoare.

Cum îl poți convinge pe cel mic să se împrietenească de timpuriu cu mișcarea zilnică, mâncatul sănătos și mai ales, să privească sportul ca pe un mod de viață, nu ca pe o obligație? Ia-ți 10 minute și află răspunsul!

Zilnic îl înveți câte ceva pe copilul tău: cum să se îmbrace, cum să se poarte, cum să meargă pe bicicletă. Poate că nu-ți dai seama, dar îl înveți, totodată, și cum să facă alegeri privind stilul de viață, mișcarea în aer liber, alimentația conștientă sau gestionarea stresului în situații dificile.

Tu ești cel mai bun exemplu pe care-l are în imediata sa apropiere, așa că, pentru a-l împrieteni devreme cu un stil de viață sănătos, asigură-te că:

  • Luați masa cel puțin o dată pe zi în familie.

    Profită de ocazie pentru a-i povesti copilului despre importanța alimentelor, a caloriilor, a integrării tuturor categoriilor de nutrienți într-o masă, a dimensiunii porțiilor. Deprinderea de a mânca sănătos se modelează treptat în copilărie, dar categoric va cântări enorm la păstrarea obiceiurilor alimentare echilibrate pe termen lung a adultului în devenire.

  • Îl incluzi în rutina ta de exerciții fizice.

    Promovarea unui stil de viață sănătos pentru copii începe cu includerea lor în activitățile tale sportive de zi cu zi. Ieșiți la alergat în parc împreună, luați-vă la întrecere în genuflexiuni (și oferă-i o recompensă la final, dar nu bazată pe mâncare), jucați fotbal în curte sau alte sporturi pe placul celui mic. Astfel de activități fizice pentru copii îl vor ajuta pe junior să-și cultive spiritul de echipă, să-și dezvolte abilități de coordonare, să ia decizii rapide, bazându-se doar pe sine.

  • Îl rogi să te ajute la planificarea meniului pentru următoarea zi.

    În acest fel, îl motivezi să facă alegeri alimentare practice, în loc să-l lași să se rezume doar la a mânca tot ceea ce i-ai pus în farfurie. O alimentație sănătoasă pentru copii trebuie să fie diversificată, așa că vino cu sugestii noi de mâncăruri, chiar dacă cel mic nu pare prea încântat la început.

  • Îl ajuți să descopere care sunt sporturile lui preferate.

    Chiar dacă mișcarea fizică este benefică la orice vârstă, ține cont de faptul că poți opta pentru sporturi în funcție de vârstă sau de personalitatea celui mic (sporturi pentru copii timizi, de pildă).

    De exemplu, înotul poate fi practicat chiar din primele luni de viață, în bazine cu apă fără clor, pH echilibrat și temperatură optimă.

    Între 4 și 8 ani, sporturile de echipă ajută la consolidarea capacităților cognitive și fizice la copii. În această perioadă din viață, ei se pot adapta regulilor de joc, învățând să fie disciplinați și construind, în același timp, relații de prietenie și colaborare cu coechipierii.

    Între 10 și 14 ani, copiii își pot contura deja propriile dorințe în materie de sporturi practicate. Totodată, personalitatea lor este un factor de care trebuie să se țină cont. Copilul timid poate fi îndrumat spre jocuri de echipă (fotbal, baseball, baschet), în timp ce copilul extrovertit poate încerca un sport individual (box, karate), care să-l învețe arta disciplinei.

  • Odată descoperite sporturile preferate, susține-l cumpărându-i echipamentele adecvate.

    Cel mic are nevoie de sprijin și motivație pentru a continua să practice un anumit sport. Și ce poate fi mai distractiv decât un costum nou sau accesoriile necesare care să-i ușureze munca? Înscrierea la cursuri sau în echipe sportive poate fi o altă formă de a-i arăta copilului că are parte de toată susținerea ta pentru a continua să ducă un stil de viață sănătos.

Sport pentru copii

Cum motivezi copilul să rămână activ

 

Cea mai puternică motivație a unui copil de a continua să practice activități pentru o viață sănătoasă este componenta de divertisment. Cu alte cuvinte, trebuie să te asiguri că în orice veți face, împreună sau separat, accentul cade întotdeauna pe distracție. Copiii nu pot fi convinși să facă ceva ce nu le este pe plac. Iar dacă nu vrei ca micuțul tău să asocieze activitatea fizică și alimentația echilibrată cu o pedeapsă, distracția nu poate lipsi din joc.

Beneficiile sportului practicat de la vârste fragede

Practicarea unui sport încă din copilărie are beneficii pe toate planurile: asigură copilului o dezvoltare armonioasă, fizică și intelectuală, îl ajută să-și mențină o greutate optimă, să evite sedentarismul și să scape din capcana obezității.

Activitatea fizică face bine și la sănătatea inimii, a oaselor, întărește musculatura și imunitatea, îl ajută pe cel mic să-și păstreze o postură corectă. Dincolo de beneficiile în planul sănătății, practicarea unui sport îl învață să respecte un program organizat și bine structurat, atât pe teren, cât și în viața de zi cu zi, sau când vine vorba de implicarea în proiectele școlare. De asemenea, îl ajută să se adapteze mai ușor la rutina de lucru, sporindu-i capacitatea de concentrare și memorare.

Copilul care cultivă de mic obiceiuri sportive învață să pună mai mult preț pe rezultatele finale decât pe micile eșecuri, întărindu-și astfel încrederea în forțele proprii. De asemenea, sportul este un „profesor” excelent în ceea ce privește controlul și exprimarea emoțiilor. Cu siguranță vor exista și momente în care cel mic va fi pus sub presiune. Dar privește partea bună: astfel de experiențe îl vor ajuta ca pe viitor să se simtă mai confortabil în fața situațiilor stresante, cum ar fi vorbitul în public ori susținerea primului examen oral.

Nu în ultimul rând, exercițiile fizice practicate de la vârste fragede cresc șansele copilului de a se transforma într-un adult activ, dornic să-și mențină stilul de viață sănătos cu care a fost obișnuit de mic. Nu o spunem doar noi, ci și studiile de specialitate.

Știm că e ușor ca pe măsură ce te maturizezi, mișcarea să ți se pară mai degrabă un inconvenient în calea listei lungi de responsabilități pe care o ai. Dar gândește-te la următorul fapt: copiii învață mai multe privind la ceea ce faci decât ascultând ceea ce le spui.

Așa că, începe să-ți faci timp chiar de astăzi pentru a-i deschide copilului tău apetitul pentru sport și de a-i insufla pasiunea pentru un stil de viață sănătos. Astfel, îl aduci cu un pas mai aproape de a deveni adultul activ de mâine, responsabil pentru bunăstarea sa.