Sportul si imunitatea

Exercițiile fizice regulate reprezintă unul dintre pilonii unei stări de sănătate excelentă. Sportul îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, scade tensiunea arterială, ajută la menținerea unei greutăți corporale și susține tonusul corpului. Dincolo de asta, este un bun aliat pentru întărirea sistemului imunitar.

Ce este sistemul imunitar?

Sistemul imunitar este complex și are o mare varietate de funcții. Rolul principal al acestuia este să apere organismul de bacterii, viruși și alte microorganisme.

Sportul si imunitatea

Beneficiile sportului pentru sistemul imunitar

Prima linie de apărare împotriva bacteriilor și microorganismelor dăunătoare este adoptarea unui stil de viață sănătos. Nutriția echilibrată, mesele luate la intervale orare fixe, mișcarea zilnică și practicarea unor tehnici de relaxare precum meditația sau yoga, pot contribui enorm la întărirea sistemului imunitar și o stare de sănătate mai bună.

Exercițiile fizice în special sunt benefice pentru sistemul imunitar, deoarece ajută la creșterea fluxului de sânge, la eliminarea bacteriilor din căile respiratorii și determină o scurtă creștere a temperaturii corporale, care poate consolida anticorpii, ajuta la combaterea infecției și la reducerea hormonilor de stres.

Activitatea fizică regulată ajută celulele imune să funcționeze mai eficient. Inflamația din corp este redusă, fapt care susține o mai bună funcționare a sistemului imunitar.

Un studiu din 2018 a scos la iveală faptul că persoanele care s-au antrenat timp de 8 săptămâni, făcând exerciții fizice de intensitate moderată, și-au redus cu 14% riscul de boli respiratorii acute, comparativ cu cei care nu au urmat un antrenament.

Așadar, exercițiile fizice combinate cu somnul de calitate și practicarea unor obiceiuri ce reduc stresul sunt cu siguranță utile pentru buna funcționare a sistemului imunitar.

Beneficiile sportului pentru sănătate

În afara întăririi sistemului imunitar, sportul are numeroase alte beneficii pentru sănătatea generală, cum ar fi:

  • Îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Inima este și ea un mușchi care trebuie antrenat. Mișcarea fizică ajută întregul sistem cardiovascular să funcționeze mai bine, iar o inimă sănătoasă înseamnă un risc mai scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare sau diabet.

  • Managementul eficient al greutății. Activitatea fizică ajută la arderea caloriilor, contribuind la un metabolism îmbunătățit pe termen lung.

  • Activitățile de aerobic promovează abilitatea corpului de a transporta oxigenul la plămâni și în fluxul sanguin. Poți face aerobic și exerciții de fitness într-o sală de sport bine echipată, alături de un antrenor personal, care te va ghida pe tot parcursul călătoriei tale spre un stil de viață mai activ.

  • Îmbunătățirea rezistenței musculare. Exercițiile de rezistență pe care le poți face într-o sală de sport îți antrenează întreg corpul, iar rezultatul se traduce prin obținerea unor mușchi mai puternici.

  • Flexibilitatea articulațiilor. Când faci sport, gama de mișcări este cu mult sporită, astfel, oasele nu vor mai fi atât de fragile.

  • Ameliorarea stresului. Sportul este o modalitate excelentă de a-ți ridica buna dispoziție. Stresul este o parte inevitabilă a vieții, iar uneori pare imposibil de învins sau de eliminat complet din viața ta. Dar practicând sport în mod constant, vei vedea o ameliorare grijilor și anxietății. Activitatea fizică este considerată vitală pentru reducerea oboselii, îmbunătățirea funcției cognitive, a concentrării și a vigilenței. Pe scurt, când corpul tău se simte bine, mintea va fi și ea mai relaxată. Oamenii de știință au descoperit că participarea la clasele de aerobic scade nivelul general de tensiune, îmbunătășește somnul, buna dispoziție și crește stima de sine. Chiar și 5-10 minute de exerciții aerobice pe zi au efect anti-anxietate.

În plus, sportul are și beneficii emoționale care se reflectă în comportamentul de zi cu zi. Pe lângă faptul că vei vedea o micșorare considerabilă a taliei tale, în timp ce forța și rezistența va crește, felul în care te vezi se va îmbunătăți considerabil. Te vei simți mai stăpân/ă pe tine, mai mândru/ă și vei dobândi mai multă încredere în tine. Te vei simți mai energic/ă, iar asta te va ajuta să-ți îndeplinești mai multe dintre sarcinile vieții de zi cu zi. Disciplina exercițiilor fizice te va ajuta să-ți pui în ordine și celelalte obiective importante pe care le ai în viață.

Sportul este un antrenament eficient atât pentru corp, cât și pentru minte. În plus, sănătatea ta generală are enorm de beneficiat de pe urma activității fizice practicate cu regularitate – vei fi mai puțin predispus/să la răceli, întrucât sportul ajută la eliminarea bacteriilor din căile respiratorii, și astfel vei dobândi o rezistență sporită în fața răcelilor.

Așadar, te încurajăm să mergi la sala de sport sau la studioul de fitness preferat cât mai des, pentru a te bucura din plin de beneficiile sportului asupra organismului, de o imunitate sporită și de energie fără limite. Nu neglija importanța sportului pentru sănătate, ci transformă-l în aliatul tău!