Poți avea rezultate sau poți avea pretexte, dar niciodată pe ambele. Cu siguranță ai mai auzit replica asta până acum, dar nu te-a mișcat prea mult din zona de confort a amânarii. Asta deoarece noi oamenii  suntem biologic programați să depunem efort doar atât cât trebuie și să minimizăm la maximum resursele de timp și energie. Acest lucru este valabil și atunci când vine vorba de sport.

Creierul nostru primitiv inventează argumente extrem de credibile menite să ne oprească din arderea prețioaselor calorii, pentru a conserva timp și energie. Din păcate, într-o lume în care accesul la alimente calorice și junk food este nu doar facil, ci și ieftin, iar sedentarismul este un stil de viață însușit de un număr tot mai mare de persoane, este absolut esențial să facem zilnic mișcare. Și totuși, uneori pare mai simplu să inventezi pretexte pentru a nu te apuca de sport sau a nu merge la sală.

Descoperă mai jos care sunt cele mai des invocate scuze pentru a nu merge la sală, cum le poți combate și cât de ușor e să-ți rezervi câteva minute pentrua realiza câteva exerciții fizice în fiecare zi!

Spune NU scuzelor

Cele mai des intalnite scuze pentru a nu face sport

Beneficiile sportului nu vin atât de ușor pe cât ți-ai dori, motiv pentru care chiar dacă începi să practici o rutină de antrenament, la un moment dat devine ușor să renunți pentru că nu observi rezultate imediate și astfel îți pierzi motivația. De aceea, e foarte important să te antrenezi într-un mediu care favorizează arderea caloriilor. Ai ghicit, este vorba despre mersul la o sală de sport sau un studio de fitness!

Cu siguranță ai căzut pradă numeroaselor scuze care te-au influențat să nu mergi la sală până acum sau să mergi doar de câteva ori, iar apoi să renunți. Mai jos, ți-am propus câteva soluții care-ți vor reda motivația de a merge la sală și a te antrena mai des.

 • „Nu am timp.”

  Între muncă, timp pierdut in transport, îngrijit copii și alte responsabilități ale vieții cotidiene, stilul modern de viață te face de multe ori să crezi că nu mai ai timp să strecori și mersul la sală în activitățile de zi cu zi. Astfel, sportul capătă o prioritate scăzută în programul tău și așa destul de înghesuit. Iată câteva soluții ajutătoare:

  • Găsește un interval din zi fără angajamente. Poate fi înainte sau după muncă, imediat după ce ai dus copiii la școală, etc. Caută o sală de sport în apropierea locului de muncă sau aproape de casă, astfel încât să ajungi ușor acolo. Începe cu 10 minute pe zi în care să faci fandări, genuflexiuni, ridicări de picioare, mersul piticului, rotiri de brațe și de corp, alergat pe loc, etc. Curând, acestea vor deveni o rutină, și mai repede decât crezi, cele 10 minute se vor transforma apoi în 20, 30 și tot așa.
 •  „Sunt prea obosit/ă ca să mai merg și la sală.”

  După o zi de muncă, e inevitabil să nu te simți extenuat/ă. Iar mintea ta va profita de această slăbiciune pentru a te încuraja să nu faci sport. Opune-i rezistență!

  De fapt, mintea ta este cea obosită, nu și corpul, mai ales dacă a stat pe un scaun de birou întreaga zi. Chiar dacă te simți obosit/ă, de indată ce incepi sa faci miscare, te vei simți plin/ă de energie. Exercițiile fizice cresc fluxul sanguin și eliberează neurotransmițători precum dopamina, serotonina și endorfinele, care te vor face să te simți mult mai bine. Iată și soluțiile:

  • Când mergi la sală, începe antrenamentul cu exerciții de intensitate moderată.
  • Exersează în perioadele din zi în care te simți mai plin/ă de energie.
 •  „Îmi lipsește motivația.”

  Dacă pierderea în greutate, starea ta generală de sănătate sau dorința de a te simți bine în propriul corp nu reprezintă motive suficiente pentru a face mișcare, încearcă să găsesti o persoană care să te ajute in acest proces. Un personal trainer îti poate oferi motivatia de care ai nevoie.

 • „E prea greu!”

  Te folosești de febra musculară sau de scuza că nu-ți ies anumite exerciții la perfecție pentru a renunța cu totul la orice formă de mișcare? Înseamnă că rutina de sport pe care ți-ai ales-o nu este cea potrivită pentru tine.

  Într-o sală de sport sau un studio de fitness, poți alege programul de antrenament potrivit pentru nivelul tău de anduranță, iar dacă te antrenezi cu un trainer personal, acesta va ști ce serie de exerciții fizice să-ți recomande astfel încât să-ți crească anduranța.

 •  „E prea scump să merg la sală. Și prea departe.”

  Motivele financiare sunt deseori invocate ca pretexte pentru a te abține să faci anumite lucruri. Însă dacă situația financiară actuală nu îți permite să plătești un abonament întreg la sală, nu uita că poți beneficia și de promoții cu reduceri la anumite programe sau clase.

 • „Nu mă simt confortabil/ă să mă antrenez de față cu alți oameni.”

  E greu să scapi de sentimentul că ești judecat de ceilalți membri ai sălii la care mergi? A te simți confortabil în sala de sport e un proces, dar faptul că mergi des și ești consecvent/ă te va ajuta să ajungi acolo mai repede. Optează pentru clase de începători sau adecvate pentru nivelul de sport pe care reușești să-l practici. Așa, vei avea siguranța că pornești de la același nivel cu ceilalți oameni și te vei simți mai în largul tău.

 •  „Nu am un echipament sportiv adecvat pentru sală.”

  Poți exersa în tricou și o pereche de colanți sau o pereche de pantaloni scurți obișnuiți. Echipamentul sportiv nu este o condiție esențială pentru care faci sport, ci starea ta de bine, sănătatea generală și dorința de a avea un corp în care să te simți incredibil.

 •  „Nu știu de unde să încep, nu am deloc condiție fizică bună.”

  Mersul la sală vine cu avantajul că poți opta pentru clase adecvate condiției tale fizice. Poți opta pentru antrenamentul cu un personal trainer, care te va însoți pe parcursul evoluției tale de la începător la un adevărat fitness expert.

Sperăm că sfaturile noastre te vor aduce cu un pas mai aproape de a-ți începe călătoria de fitness și de a-ți crea obiceiuri sportive sănătoase. Acestea te vor face să te simți infinit mai bine în pielea ta.

Așadar, scapă de scuze, ai mai mult timp să mergi la sală și să faci sport decât crezi. Nu mai aștepta încă o zi pentru a te apuca!