Trezeste sportivul

Viața modernă a devenit din ce în ce mai comodă pentru mulți adulți. Aplicații care-ți aduc cumpărăturile la ușă, lifturi și scări rulante, servicii de ridesharing, toate acestea sunt minunate, dar în esență, încurajează și mai mult complacerea într-un stil de viață sedentar.

Ce este sedentarimul

Sedentarismul implică un stil de viață cu mai puțină mișcare sau din care activitatea fizică lipsește. Pretutindeni, programul de zi cu zi a ajuns să fie sinonim cu tot mai multe activități sedentare: statul la birou, în autobuze, mașini, uitatul la TV sau jucat jocuri video.

Trezeste-sportivul din tine

Cum afectează sedentarismul silueta

Atunci când duci un stil de viață inactiv, te confrunți cu:

 • Un consum redus de calorii, ceea ce te predispune la acumularea de kilograme în plus.
 • Pierderea masei musculare și a rezistenței, pentru că nu depui niciun efort fizic.
 • Fragilitatea oaselor.
 • Un metabolism afectat, care descompune mai greu grăsimile și zahărurile din alimentație.

Sedentarismul – riscuri pentru sănătate

Când stilul tău de viață implică mult stat și prea puțină activitate fizică, în timp, poți fi mai predispus la anumite boli cronice, cum ar fi:

 • Obezitate;
 • Diabet de tip II;
 • Boli cardiovasculare;
 • Risc de moarte prematură.

Cum combați sedentarismul – ghid practic pentru o viață mai activă

Sigur, nu trebuie să te înscrii la un maraton din prima. Dar e important să-ți dorești să combați obiceiurile care conduc la și mai multă inactivitate. Citește aici despre cum îți (re)capeți motivația de a face sport.

Pentru a lăsa în urmă stilul de viață sedentar, nu trebuie să devii un atlet profesionist. Poți începe cu pași mărunți, cum ar fi aceștia:

 • Propune-ți un obiectiv săptămânal. Asociația Americană de Sănătate Cardiacă recomandă 30 de minute de sport de 3-4 ori pe săptămână, cu o intensitate moderată. O altă recomandare la fel de importantă dedicată persoanelor care nu fac sport este de a atinge un minimum săptămânal de 150 de minute de activitate fizică moderată, la care li se adaugă activitățile de întărire a musculaturii corpului.

 • Integrează mișcarea și exercițiile fizice în activitățile de zi cu zi. Altfel spus, mergi pe jos câteva stații de autobuz în drumul spre muncă, urcă pe scări în loc să te mulțumești cu a lua liftul, construiește-ți un set de exerciții pe care să-l realizezi atunci când te uiți la TV: 20 de sărituri pe loc, 20 de genuflexiuni, 20 de abdomene, 20 de ridicări din bazin, etc.

 • Caută un studio de fitness sau o sală de sport în apropierea locuinței sau a locului de muncă. Mersul la sală e cel mai bun „leac” pentru a lăsa în urmă stilul de viață sedentar. Începe prin a merge 2-3 zile pe săptămână, până când se transformă într-un obicei fără de care nu-ți poți încheia ziua.

Cum te ajută mersul la fitness sau la o sală de sport să combați sedentarismul

Oamenilor le place să imite sau să replice comportamentul de succes al celor din jur, prin urmare, atunci când te vei afla printre alți pasionați de mișcare, motivația ta de a face sport va fi mai puternică.

La un studio de fitness sau o sală de sport, vei întâlni oameni ce împărtășesc aceleași obiceiuri, aspirații sau motivații ca și tine, prin urmare, te vei integra într-o comunitate care susține obiectivul tău: acela de a combate stilul de viață sedentar.

Dincolo de asta, studio-urile au aparate fitness cu care poți lucra pentru a-ți tonifia corpul și a-ți crește rezistența ori masa musculară. Acasă, e posibil să te lași descurajat de faptul că nu ai un echipament fitness adecvat la îndemână, pe când în studio, dispui de diverse accesorii fitness cu ajutorul cărora îți poți atinge obiectivul.

În plus, poți alege un antrenor personal care să te ghideze în drumul tău spre însușirea unui stil de viață mai activ. Antrenorul de fitness îți va indica exercițiile potrivite pentru fiecare etapă: de la începător la avansat și mai apoi la sportiv adevărat. În plus, atunci când lucrezi cu un antrenor de fitness, rezultatele se văd mult mai rapid, fapt care te va motiva să continui să faci sport.

Sperăm că sfaturile de mai sus te vor ajuta să spui „La revedere” stilului de viață sedentar și să te împrietenești mai mult cu sportul, pentru a te bucura de energia și vitalitatea unei vieți active. Noi suntem convinși că nu vei regreta, acum nu mai rămâne decât să te convingi și singur!